På kunstbokmesse i Bushwick

IMG_5042Denne helgen ble den årlige Bushwick Art Book & Zine Fair (BABZ) arrangert for tredje gang øst i Brooklyn, New York. Messen er et initiativ fra Blonde Art Books og huser over 30 inviterte småforlag og kunstnere som jobber i eller rundt New York. I tre dager ble galleriet Signal fylt av fotobøker, poesi, tegneserier, silketrykk og fanziner, for å nevne noe. Vi fant oss også godt til rette i bakgården, der opplesninger og performancer ble akkompagnert av grillmat og rause mengder leskedrikk fra det allestedsnærværende lokale bryggeriet Brooklyn Brewery.
Over oss svevde flyene lavt inn mot JFK, som lysende smykker mellom trekronene.

Formålet med slike messer må være å vise noe av mangfoldet som finnes i de ytterste randsonene av publiseringssfæren. Det samles mye idealisme på ett sted, og samtalene man kan føre med forfattere og småforleggere preges formodentlig av en annen type oppriktighet enn på de kommersielle messene i Frankfurt og Gøteborg. Vi snuser ikke etter potensielle kioskveltere (som neste sommer kan «anbefales» i en sensuell tv-spot fra Tanum), men rasker med oss en tjukk antologi over konseptuell poesi og noen ferske diktsamlinger fra Ugly Duckling Presse.

11250654_1611519225802712_190858557_n
Niina Polliari

Et nytt bekjentskap for oss var forlaget Birds, LLC. Forlaget er basert i Austin, Minneapolis, New York og Raleigh og har siden oppstarten i 2014 utgitt et dusin fine diktsamlinger. Flere av disse ble presentert under BABZ, og vi lot oss bl.a. imponere av Eric Amling, som leste fra From The Author’s Private Collection og Niina Polliari, som leste fra Dead Horse. Antallet poeter som leste fra sine mobilskjermer ledet oss også til å tro at det var kommende diktsamlinger i vente, selv om det også etter hvert spredte seg en mistanke om at dette bare er den foretrukne måten å lese på her i byen for tiden. Go figure.

At mye av poesien som skrives her også inneholder elementer av humor, og i blant lener seg over mot ren komikk, ble understreket av Sean Joseph Patrick Carneys standup-routine søndag formiddag. Blant mange onelinere traff denne godt i deler av publikumssegmentet: fanzines are by definition cowards – they’ve got no spine.

Ha ha.

Packet Biweekly er en fanzine som, ryggrad eller ei, utkommer jevnlig i NYC. De bidro til å avrunde messen med å presentere noen av sine bidragsytere, deriblant poeten Andrea Arrubla som vi likte ganske godt, og dessuten tilby konseptuell ansiktsmaling (som vi avsto fra). Vi ble i stedet sittende som fortrollet foran den avsluttende lydkunstneren og tenke på hvilke opplesninger vi selv kunne stelt i stand dersom vi gikk til anskaffelse av to sånne sequencere som han hadde. Og det er kanskje slik vi best kan oppsummere bokmessen som vel anvendt tid; vi gikk derfra brisne på Summer Ale og med notatbøkene fulle av navn og ideer.