Klare for nye eventyr

11822947_1709699132582966_2651545635408284302_oAkkurat idet 30-årskrisa er i ferd med å feste grepet om Beijing Trondheim-redaksjonen, dukker det opp et nytt og friskt tilskudd til byens litterære scene. Litterært kollektiv er en gruppe unge og ambisiøse studenter som vil vise at litteraturen kan omfavnes på flere måter enn ved kjærlig understreking av gode sitater i et vellest kompendium oppe på lesesalen. Med festivalen Ugress har byens kulturelle fauna allerede blitt en anelse mindre trimmet og flere hakk mer spennende – og det stopper ikke der! Vi har tatt en prat med gjengen bak, som vi gleder oss til å høre mer fra i tiden som kommer.

– Gratulerer med overstått Ugress-festival! Hvordan er følelsen nå i etterkant?
– Vi er veldig fornøyde, litt slitne, men klare for nye eventyr.

– Dere er, så vidt jeg vet, ganske ferske som festivalarrangører – visste dere egentlig hva dere gikk til? Noen overraskelser underveis?
– Vi er jo flere med erfaring fra frivillig arbeid, men ting er aldri som man tror. Egentlig er vi overrasket over at det gikk så bra som det gjorde. Vi fikk mye hjelp fra frivillige og etablerte aktører – det er hyggelig at vi ble såpass godt tatt imot.

– Er det noe dere er spesielt fornøyd med eller stolte over å ha fått til?
– Vi er fornøyde med at vi fikk gjennomført såpass mange arrangementer på de dagene festivalen varte. Et arrangement som gikk overraskende bra og som også ble veldig mye større enn det først var tiltenkt er Elvelangs. Der var det mye som skulle klaffe med mange forskjellige aktører. Det var gøy å se så mange blide fjes fra både frivillige og de som tok turen langs elva.

Under festivalen var det mange fra de forskjellige kultursfærene i Trondheim som kom – noe som jo er et av våre uttalte mål – og det var fint å se at vi fikk det til. Vi føler at vi klarte nettopp å treffe også de som ikke til vanlig beveger seg i litteraturmiljøet i Trondheim.

– Hvordan oppsto ideen om å lage Ugressfestivalen? Hva gjorde at dere tenkte at Trondheim trengte en slik festival?
– Vi ønsket å få vise fram at Trondheim hadde rom for litt mer kultur, og at det var mulig å engasjere flere forskjellige miljø i Trondheim på en gang. Vi hadde også lyst til å vise at studentene er en viktig del av byen og har mye å bidra med.

12046569_1721995424686670_5408186543321125962_n– Hvordan synes dere Trondheim fungerte som festivalby for en slik festival?
– Veldig bra! Vi fikk mye hjelp både med tanke på bruk av lokale, lån av utstyr osv. Trondheim er en by som lett gir innpass, og alle vi snakket med var veldig positive til det vi drev med.

– Frister det til gjentakelse – blir det ny Ugress neste år?
– Intensjonen er at det skal være en årlig festival, men nå ser vi først og fremst på andre ting vi kan få til utover høsten og våren.

– Noe dere kan røpe?
– Det blir ihvertfall etterfest med slipp av katalogen til anonyme forfattere, også jobber vi med noen morsomme konsepter som vi slipper etterhvert.

– Dere som står bak kaller dere Litterært kollektiv. Hva slags kollektiv er dette?
– Litterært Kollektiv er et kollektiv som gir oss som «beboere» mulighet til å gjøre mye vi ikke hadde fått til som enkeltpersoner. Vi oppstod som en følge av felles engasjement for kultur, og da særlig litteratur, som strekker seg ut over det akademiske.

11951440_1720467528172793_3263081344085826147_o