Ikke engang månen

av

i

haikuHaikuet har en broket historie i Norge. Det er ofte lett å skjule dårlig håndverk og filosofiske floskler bak påstanden om at man praktiserer en diktform man absolutt ikke har peiling på. Dette er det ikke bare hobbyhaikuister som har gjort seg skyldige i, men også kjente norske forfattere, som ellers har fine forfatterskap bak seg.

Sjangeren krever en del, og det er ennå oppe til diskusjon om den i det hele tatt er mulig å gjenskape på andre språk enn japansk. Det som i hvert fall er sikkert, er at man blir nødt til å redefinere sjangeren om man skal bruke den.

De reglene som gjelder for tradisjonelle haiku er vanskelig å anvende i vår kulturkrets. Stavelsessystemet alene støtter seg på noe en japaner tar for gitt. 5-7-5-skjemaet er en naturlig del av den språkrytmen som anvendes, man finner den igjen i reklamer, i sangtekster, i taler og i talemåter. Men når alt dette er sagt, så hender det av og til at noen klarer å balansere disse utfordringene og å bruke humoren, som er en del av sjangeren, til å lage tekster som fungerer.

Anthoni Backe kom på besøk til meg i fjor høst sammen med resten av skrivelinja på Nansenskolen, og vi kom i snakk om japansk poesi og buddhisme. Nå etter mye lesning og travle tider, har jeg plukka ut mine favoritter fra haikumanuset hans. Vi i BJT ville vise frem dette utvalget fordi det er sjelden at man kommer over norsk haiku som funker. Backes tekster spenner over et vidt felt av temaer, ofte handler det om hverdagsrefleksjoner og observasjoner. Vi håper dere vil kose dere med dette lille utvalget!

1.
tempelillustrasjoner
folk går mann av huse
for fortidens porno

2.
skinnene
synger lenge før
og etter toget

3.
flagget på halv stang
en praktfull dag
å spise smørbrød på

4.
selv på dødsleiet
anstrenger han seg
for å spørre hvordan jeg har det

5.
nabojenta Janet
viser fram pubertet i skjul
av hageskjulet

6.
mennesker
samlet sammen
i trafikkork

7.
en tyv i natten
får ikke med seg noe
ikke engang månen

8.
for et spark
fotballen spretter opp og ned
i fossen

9.
rød bøtte
halvt under vann
går krabben

10.
midt i skogen
Bollywoodsanger
på mobilen

11.
død osp
tautrekking
over

12.
regnet skyller
vekk søpla
og hodepinen

13.
nyforelsket
rett fra frelsesarmeen
med blanke knapper

14.
regnet høljer ned
har ikke sett på maken
til vann i elven