Det uhjemlige på radio

Night ValeDet går en tynn semantisk linje mellom det skremmende og det vakre. Den linjen er dekket av glassmaneter. 
Velkommen til Night Vale
– Cecil

Jeg har aldri møtt et menneske som ikke liker hørespill. Om et slikt menneske noen gang har passert gjennom livet mitt, har vedkommende i hvert fall ikke gitt det til kjenne. Jeg tror vi i Norge er heldige med hørespillene våre, og om du ikke vet hvem det er, er jeg sikker på at du kjenner stemmen til Nils Nordberg. Krimsjangeren er nok den mest dominerende radioteatervarianten i Norge, men vi har også noen klassiske innspillinger som må plasseres innenfor spenningssjangeren. Nå er det slik at før i tiden kunne man dette med lengre føljetonger i radiostil, men de siste tyve årene har ikke disse vært fremtrendene. Likevel går jeg ut i fra at jeg ikke er alene om å sette pris på radio i podcastform. Om det er snakk om «snakkeradio» eller dokumentarer. Tidligere har jeg anbefalt slike amerikanske snakkeradioprogrammer, og mer skal komme. Men denne gangen vil jeg informere om en pågående radioteaterserie som, om dere ikke ennå har hørt den, bør bli fast inventar på iPoden.

Night Vale er en fiktiv småby et eller annet sted i Sørvest-Amerika. Lokalradiostasjonen i denne byen er fokus for dette programmet. Night Vale er nemlig stedet hvor alle konspirasjonsteorier får utløp samtidig. Gjennom lokalradioformatet, ledet av Cecil, får vi innblikk i befolkningens gjøren og laden. Tenk David Lynch møter Tim Burton. Det universet forfatterne Joseph Fink og Jeffrey Cranor har skapt bygges stadig ut gjennom rapporter om små og store anliggender, som til sammen utgjør et narrativt nettverk man blir engasjert i. Humor, satire, sci-fi og horror blandet på en måte som gjør denne podcasten til en drøm for folk som liker populærkultur og den amerikanske gotiske tradisjonen. Unheimliche-humor er vel det beste stikkordet.

Det er ikke vanskelig å tenke seg at dette er beslektet med The Mercury Theatre og Orson Wells War of the Worlds, og på denne måten spiller sendingene like mye på radiohistorie som de spiller på Hitchcockspenning. Det er definitivt mye å ta tak i her, men jeg skal ikke komme med noen særoppgave om konseptet. I stedet vil jeg på det varmeste anbefale å høre denne serien (som fremdeles er pågående) sammen med noen. Dette er perfekt lytting for felleskap.

Dessuten mistenker jeg at denne suksessen av en podcast vil spåne mange lignende konsepter. Det kan være greit å venne seg til sjangeren så fort som mulig.

Og husk som Cecil sier:

«If you love someone, set them free. Set them free now! This is the police, and we have you surrounded!»