Beijing? Trondheim?

Ja, du hørte riktig. Og nei, det dreier seg ikke om en konseptuelt forvirret kinarestaurant med sodd chop suey på menyen eller et kulturutvekslingsprogram der Ragdes samlede oversendes Den forbudte by i et forsøk på å lette stemningen etter nobelprisutdelingen i 2010. Beijing Trondheim er navnet på et nystartet miniforlag med redaksjonelt sete midt i landet. I vårt sortiment vil det dukke opp både chapbøker, plakater og tidsskrift. Vi serverer poesi, prosa, kunst, et cetera. Vi lover byens beste take away.

Forlag i Trondheim. Du store kineser. Jo, vi skal innrømme at Sehesteds plass kan virke langt unna. På den andre siden er vi ikke et forlag som legger særlig mye vekt på glamorøse høstlanseringer eller går rundt med kjedebokhandler på handlelista. Vårt kall er å dekke et behov – og det siste denne byen trenger er et forlagshus. Vi vil heller bruke vår litenhet og uavhengighet til å skape et smidig forlagsbegrep. For oss handler moderne forleggeri om mer enn å fore innkjøpsordningen med halvslappe oppvekstromaner fra Oslo vest. Vi ser det som en viktig del av virksomheten å være med på å bygge et miljø, hjelpe frem talenter, synliggjøre prosjekter vi tror på, skape økt aktivitet og interesse for litteratur i og rundt byen. Vi skal være et sted. En stemme. Et nytt oppspillspunkt på den litterære banehalvdelen som gjør at ikke alle nødvendigvis  klumpe seg sammen rundt ballen nede ved cornerflagget.

Trondheim som utgangspunkt, ja visst, men ikke som begrensning. Om det hamres i utkanten av kommunegrensen sverger vi på at det er Stordalen som er i ferd med å reise enda et konferansehotell, og ikke vi som bygger en kinesisk mur. Murer står ikke på redaksjonens hustavle. Det gjør derimot ord som åpenhet, raushet og interesse. Derfor blir vi glade for dine innspill, enten du er ung eller gammel, skarrende eller rullende, storøyd eller mysende. Det er høsten 2013 og vi setter i gang. Med hva? Det får vi se etter hvert. Vi i redaksjonen feirer uansett med å knekke hver vår fortune cookie mens vi nynner på ei gammel låt med Tre Små Kinesere. Han ønska lykke te på ferden. Håpe det går bra.