Bokjakt på bryggekanten

IMG_6643I et av bryggehusene i Kjøpmannsgata skjuler det seg støvete skatter for den som har tålmodighet til å lete. Her arrangeres det nemlig bokloppis i slutten av hver måned, og de har over 50.000 titler å friste med.

Jeg forlater sykkelen ulåst i regnet utenfor Sirkulus i Kjøpmannsgata 29, hvor møter jeg Lasse Marius Rekdal, som er driftsleder ved KIM-senteret. Der tar de imot mennesker som går på arbeidsavklaringspenger eller uføretrygd fra NAV og prøver å hjelpe disse tilbake i ordinært arbeid.

– Ja, Sirkulus er jo en avdeling ved KIM-senteret. Reisverket, som vi kaller det, er det utvidete boklageret til Sirkulus. Til å begynne med drev vi med nettbasert salg av bøker, før vi bestemte oss for å slippe inn publikum. Den første gangen vi arrangerte bokloppis, for rundt et og et halvt år siden, kom det to stykker, humrer Rekdal. IMG_6630

De ga likevel ikke opp så lett.

– Vi får da bare prøve igjen neste måned, tenkte vi. Så vi kjørte på med plakater, og hang oss på Facebook-sida «Loppemarkeder i Trondheim», og da kom det folk. Til gangs.

De har opprettet et eget register for å holde oversikt over bøkene de har. På loftet der selve bokloppisen foregår, står det egne datamaskiner man kan bruke for å søke etter de titlene man er på utkikk etter.

– I registeret vårt har vi 20-25.000 bøker. Men vi pleier å si at vi har det dobbelte, kanskje tredobbelte på lageret. Vi fyller på etterhvert som bøkene blir solgt.

Rekdal forteller at kundene er der på forskjellige grunnlag.

– Det er klart, det er de som elsker bøker og som elsker å lese. Det er mye litteraturstudenter som kommer innom. Andre samler på bøker. Her om dagen hjalp jeg ei dame som hadde kommet over ei liste hun hadde begynt på, noe sånt som «hundre bøker du må lese før du dør». Det var mange gamle klassikere på den lista, og da kan være vanskelig å finne alt på for eksempel Norli.

IMG_6644Han mener det er stor forskjell nå som folk har fysisk tilgang på utvalget.

– Da vi bare solgte på nett, så kjøpte folk bare det de hadde bestemt seg for på forhånd. Nå går man jo derimot rundt og ser, og plutselig dukker det opp flere bøker man kanskje har lyst på. Det er to forskjellige situasjoner her da: I den ene så går du på butikken for å kjøpe det du veit du skal ha, i den andre så kjøper du fordi du finner noe du egentlig ikke hadde lett etter.


Hvor: Kjøpmannsgata 29
Når: 29. april, klokka 10-14
Pris: 5-30 kr per bok