Tekst og lyd #6

Trodde du kanskje at historie og litteratur var trøtte greier?

foxDet hender man kommer over saker og ting på internett som ikke så lett lar seg forklare. Med dette mener jeg ikke ulike bilder eller ytringer som får en til å sukke og akke seg, men kulturprodukter som av uforklarlige grunner klarer å formulere noe en selv føler, uten at man er i stand til å skape noe lignende. For første gang i anbefalingsspalten skal jeg vise til en tegneserie.

Det er veldig mange flotte web-tegneserier jeg kunne ha trukket fram, og det kommer jeg sikkert også med tiden til å gjøre, men jeg føler at akkurat Hark! A Vagrant av kanadiske Kate Beaton bidrar med noe som jeg ofte savner i hverdagen.

Jeg er over middels opptatt av at vi i dag har tilgang til kunnskap og trivia gjennom våre datamaskiner og at vi burde bruke dette aktivt i kunstutøvelse. Tidligere var skillet mellom hvem som satt på informasjon og hvem som ikke gjorde det mye klarere. Jeg hadde ikke vært særlig imponert om en 20 år gammel Jan Erik Vold i dag skrev en artikkel i Dagbladet om en amerikansk bok som kom ut fire år tidligere. Men da han i 1960 skrev om On the Road, var dette viktig og banebrytende informasjon i Norge.

Det jeg prøver å si er at jeg blir veldig glad når noen tør å bruke referanser og trivialkunnskap som basis for å gjøre noe kreativt. Denne tegneseriestripa stoler så til de grader på leseren at man blir varm om hjertet.

Grunnen til at jeg vil trekke fram dette som den første anbefalingen i det nye året er at Beaton i løpet av jula gikk ut av sin vante stil hvor karaktergalleriet består av personer fra historien og litteraturen, og laget noen titalls striper om sin egen julefeiring. Hennes vanlige side, med arkiv som bare venter på at du skal kaste deg over det, kan du finne her.

Godt nyttår alle sammen! Husk å lese tegneserier på nett!

Publisert
Kategorisert som Tips