Tekst og lyd #2

Det er masse litteraturpodcaster om dagen, og det er bra, men personlig kan jeg bli litt sliten av forfatterintervjuer og boksirkeltype diskusjoner om motivasjon og dybde hos karakterer i romaner jeg ikke kommer til å lese. Derimot har jeg ikke noe imot dyptpløyende diskusjoner om poesi!

Dette å klare å prate om poesi, på lufta, uten at det blir kjedelig og pretensiøst er neimen ikke lett. Det vet alle som har deltatt, lyttet til eller blitt anmeldt på et studentradioprogram. Derfor er det ganske overraskende at dagens anbefaling klarer å holde tempoet oppe i sendinger på rundt en halvtime, uten musikk eller for åpenbar redigering.

Igjen skal vi til den amerikanske østkysten. Om du ikke har hørt det, har du noe å glede deg til.

To i en!

I Philadelphia har de noe de kaller The Kellys Writers House. Dette er både en bygning og en organisasjon som ligger på campuset til Univeristy of Pennsylvania. Disse folka driver skrivekurs og formidling osv. og har knytta til seg et stort antall av Nord-Amerikas dyktigste poeter.

I 2003 fant professor Al Filreis (grunnleggeren av Kellys) og Charles Bernstein ut at de skulle samle masse opplesninger og legge dem ut for alle og enhver på nettet. Dette er altså første del av anbefalinga: PennSounds. Et stort arkiv med opplesninger fra amerikanske poeter, kontemporære og tidligere. Har du noen gang lurt på hvordan William Carlos Williams hørtes ut? Vel, sjekk ut PennSounds.

Andre del av anbefalinga er radioprogrammet som Al Filreis lager, Poem Talk. Han inviterer poeter til en «close, but not too close, reading», og det blir aldri kjedelig. Kjente amerikanske lyrikere, eldre og yngre snakker om gamle og nye dikt. Her er det noe for alle.

Min favorittbit av sendingen er helt på slutten, når gjestene selv kommer med anbefalinger. Det kan være nye bøker, opplesningsserier, artikler og lignende. Begynner du her og jobber deg utover, garanterer jeg at du ikke vil klare å stoppe med det første.

Sendingen jeg vil anbefale som oppstart er Girl Head Mostley Eyes: A Discussion of Catherine Wagner’s «This is a F***ing Poem» med Al Filreis, Laura Elrick, Rea Armantrout og Rachel Blau DuPlessis.

Poem Talk kan lastes ned fra iTunes eller fra litteraturmagasinet Jacket 2 sine hjemmesider.

Dette er enda en god grunn til å ta oppvasken eller gå på butikken.

Publisert
Kategorisert som Podcast, Tips